Nem akármilyen N. Kontinencia Program

Annyira dühítő, ha elszakad az ékszíj a kocsidban, és a barátaid csak azon poénkodnak, hogy mit írsz le, közben két hétre oda a verda. Annyira régen magára hagytad a tömegközlekedést, hogy még BKV-nak hívod BKK, vagy BMW helyett. Buszmetrówillamos. Női harisnyával is lehet az ékszíjat helyettesíteni, amíg el nem jutsz a szervizig. A jobb lábas szár az ékszíj helyére megcsomózva, a bal lábas meg a fejedre és mehetsz az otépébe. Egyetlen pozitívum, hogy most nem az én autómnak van baja, és én nem bírok az ökörködéssel. Nem egyedül cukkolom, hanem Gyurival. Melyik Gyurival? Hát amelyiknek Ági a felesége. De melyik Gyuri. Amelyik a doktor. Volt már, hogy hatan is voltunk egyszerre egy helyen Ágik és párjaik Gyuri, máskor doktorok és doktornék. A barátom javíttatná a kocsiját, le is írta, hogy „Gariban akarom elintéztetni” Olyan messze? És tényleg messze van. Létezik. Gugli: Gari place a keresőszó. Ausztráliában lyukadtam ki, és nem is akármilyen oldalon. https://toiletmap.gov.au/toilet/9563

Gari Place, Giralang, Australian Capital Territory – egy hasznos térkép a mindennapokban olyan funkcióval, aminek kulturált pénzes változata szinte kihalt Budapestről, és gyorséttermekbe, plázákba költözött. Egykor volt föld alatti szentélyei kocsmák és trafikok lettek. Ne aggódjunk, van belőlük. Van-e elég? Nézőpont és lakóhely kérdése.

Üdvözöllek benneteket az Ausztrál kormány hivatalos weboldalán, a Nemzeti Nyilvános-WC térkép oldalán. Ez a Nemzeti Kontinencia Program projektje. Az egyik hasznos funkció a „My Toilets” Természetesen be kell regisztrálni, majd be is kell jelentkezni az oldalra ahhoz, hogy használni tudjad. Meg kell jegyeztetned az okos eszközeiddel, hogy mi a felhasználóneved, és jelszavad, és bízz meg a böngészőben. Legalábbis érdemes papírra is vetni, hogy el ne felejtsd, és ne azzal töröld ki. Elmenthetem magamnak az oldalon a vécéket, a térképeket, az útvonalakat.

Nemcsak az alapján választhatok nyilvános vécét és pihenőhelyet az utazáshoz, hogy merre visz a navigáció. Válogathatok az ikonok jelzései alapján. Uniszex, férfi, női, mozgássérült wc van-e. Át tudok-e öltözni, van-e elsősegélyhely, és folytathatom a zuhanyzóval, a pelenkázóval, az ivóvízzel, és persze a nyitvatartási idővel. A Nemzeti Kontinencia Program részeként Ausztrália szerte kb. 16.000 nyilvános vécé pontos helyét vezették fel a térképre, a jellemzőikkel együtt.

Ha már volt hasmenésed külföldi utazás alatt, és nem akartál a szállodai szobádban maradni, hanem a csoporttal tartottál, akkor már tudod milyen találékony lesz az ember, ha nem akar a gatyájába csinálni. Bécs belvárosát én már alaposan feltérképeztem.

Az igazán menő dolog viszont, az MLAK. Az MLAK a Master Locksmiths Association Key-re vonatkozik. Az MLAK egy mester kulcs, ami speciálisan kialakított zárakba illeszkedik, így napi 24 órás hozzáférést biztosít a nyilvános WC-hez. A fogyatékossággal élők - az orvos, a fogyatékkal élők szervezete, a helyi önkormányzat vagy a közösségi egészségügyi központ engedélyével ellátott - kulcsokat vásárolhatnak, amelyek megnyitják az MLAK szimbólumot megjelenítő összes hozzáférhető toalettet.

Pecunia non olet. Rómától Canberráig el lehet jutni, hogy eldönthessük, hogy a pénznek van, vagy nincs szaga. Vespasianus császár Nero halála és egy véres polgárháború után üresen vette át az államkasszát. Ismerős helyzet? Fel kellett tölteni a kincstárat. Adót vetett ki a nyilvános vécékre is. Ezeket a vizeldéket általában az ún. gyapjúkallózók üzemeltették vagy bérelték, mivel a vizelet ammóniát tartalmaz, amit a gyapjú tisztításához használtak. A császár azzal érvelt, hogy a kallózók ingyen jutnak hozzá munkájuk egyik nyersanyagához, vagyis adót kell fizetniük az ammónia beszerzése után. Ez is része a római jogi örökségünknek, amire a jelen jogrendszere támaszkodik. Vespasianus törvénye annyira közismert lett a szállóige alapján, hogy az utcai vizeldét olaszul a mai napig vespasianónak, franciául pedig vespasienne-nek hívják.

Dönci, ha nem szakad el az ékszíjad, talán sosem tudom meg, hogy az ausztrálok nem tréfálnak, ha tömegek vizelet és széklet visszatartási problémáját akarják megoldani. Ilyen problémánk pedig nekünk itthon a Kárpát – Medencében is van. Foglalkozik valaki ezzel a kérdéssel a kormányban? Számos nemzeti program közül létezik ilyen itthon is? Vagy csak brüsszelita megoldások? Mint ez: http://www.nyilvanoswc.eu/page.php?item=1

Van térkép a főváros illemhelyeiről is, amit a csatornázási művek tett közzé, szintén google maps alapú: http://www.fcsm.hu/szolgaltatasok/nyilvanos_illemhelyek_uzemeltetese/terkep_a_fovarosi_illemhelyekrol/

Itthon persze nincs annyira a szemünk előtt, hogy hol van egy nyilvános mosdó, de ettől azért még akad. Elég tiszták-e? Erre az a hazai adekvát válasz, hogy honnan tudnánk, hogy az ausztrál budik tisztábbak? Az a szép, hogy még ügyvédjelöltként részt vettem egy pasas védelmében, aki vécésbácsi volt. Szóval még mindig létező szakma vécésnéninek és vécésbácsinak lenni, nemcsak az érmés kabinok működnek. A szükséglet, a kereslet pedig örök. Biztonságos, lassan, de biztosan megtérülő befektetés lehet vécét üzemeltetni. A pénznek tényleg nincs szaga. Van az a helyzet, amikor az enyhülés minden pénzt megér.