Vájécé

Tömör tanítás stílusgyakorlatok

Jákob lajtorjájához a Vájécé hetiszakaszából számos magyarázat és jelentés tapad.

Az értelmezés első köre Jákob álma, amelyben egy létrát lát az ég és a föld között. A létrán pedig az angyalok járnak fel és alá. Az Örökkévaló pedig erre a létrára támaszkodik. Megjelenik Jákob előtt és ígéretet tesz neki.

Ez egy optikai jelenség is, ahogy a fény megtörik a levegőben szálló porszemcséken és azt mondjuk fénypászmákat látunk.

A nyelvtanárok intése is a Leiter Jakab, avagy Jakobs Leiter. Ez figyelmeztetés a félrefordításra, mint hibára. Nem mindegy, hogy jelzős vagy birtokos szerkezet áll előttünk.

Jákob lajtorjája egy kultikus film is Tim Robbins főszereplésével, aki Jacob Singert alakítja. A film építkezik is a vallási motívumokból, de új utakra is visz, ami egyre távolodik a Beresit könyvében olvasható történettől.

Az orosz zsidó szerző Ljudmilla Ulickaja pedig családregényének a címéül választotta a Jákob lajtorjáját. Ulickaja genetikusként a DNS-t látja létraként, melyből az evolúciónk történetét is olvashatjuk. Keresztény megközelítésben Krisztus mennybemenetelének előképe. Egyes feltevések szerint a szimbólumnak egyiptomi forrásai is vannak, amely szerint Ré és Hórusz létrát állít föl, hogy a halottak fölmehessenek az égbe. 

A létra lehet persze egyszerű hétköznapi használati tárgy is. Pont ezért van kéznél, ha valami bonyolultabbat költői képként magyaráznék meg.

Ebben a kreatív, gondolattársításokban gazdag környezetben a kezünkkel és a képzeletünkkel ragadhatjuk meg Jákob létráját. Jelenti ugyanis a valahonnan valahova érkezést, az utat, az ember útját az örökkévaló megismerése felé, és az isteni jelenlétet, az ígéretet is:

„Én vagyok az Örökkévaló, atyád, Ábrahám Istene és Izsák Istene, a földet, amelyen fekszel, neked adom és magzataidnak.” (1Mózes 28:13.)

 

dr. Gádor György

 

Címkék: Vájécé