A Holokauszt Magyarországi Emléknapjára

A 80. Évfordulóra

A soha többé jelentése az, hogy soha többé. Mégis, a “soha többé” újra megtörténik. Most.
A nagyszüleim családtörténete, az ő valóságuk unokaként az enyém is. Április 16. dedikáltan is emlékezik az ország arra, ami nekem már régóta a mindennap. 
Én itt vagyok a mában a generációk örök kérdésével, hogy menni vagy maradni? Lehet-e bízni egy ország vezetőiben és képviselőiben a Vészkorszak után nyolcvan évvel egy képtelenül sok arcú kormányzati kommunikáció mellett, amelyik párhuzamosan tenné boldogabbá az antiszemitákat, a filoszemitákat és a zsidókat is. Mikor kihez beszélnek éppen hangosabban. Mikor melyik célcsoportra van szükség.
Reménykedem az üzenet értékében, hogy mégiscsak az Országházban ülök kappedlivel a fejemen és hallgatom a méltó és méltóbb beszédeket. A dunai folyosón a kóser fogadáson együtt ettek a felekezetem vezetői és a köztársasági elnök is. Sokan mások is, én is.  
Mindeközben én sem tudom, hogy él-e még egyetlen túsz is Gázában. Csak reménykedem.
Hogyan alakulna az én valóságom, az én családtörténetem, ha szombat éjjel Izrael és szövetségesei mégsem verik vissza az iráni légitámadást? A Budapest Jeruzsálem távolság légvonalban 2222 kilométer. Ugyanolyan tehetetlenséggel szorongva vártam itthon a híreket, mintha ott lettem volna. Még nincs vége a háborúnak.          
Szóval az itt és mostban létezik a bizalom, ahogyan a béka is ül a fazékban a tűzhelyen. Mi baj lehet? Víz vesz körül, amit ismerek.          
Nemcsak apám fia vagyok, hanem a nagyapám unokája is. Egyikük Bor-ban volt és az erőltetett menetben gyalogolt, míg gödörbe nem lőtték. Csodával határos módon túlélte a sebesülését. Másikuk Strasshof mellett vágta a fát az erdőben, majd Theresienstadtban maradt le, hogy őt is tovább vigyék Auschwitzba, mint azokat, akiknek a helyére érkezett. Gottlieb Jenő és Kemény Zoltán. Túlélték. Fakadjon áldás az emlékükből.   
Nem véletlenül, de a mai nap beszédeiből Kardos Péter főrabbi beszéde áll a legközelebb a szívemhez. Ezt az egy beszédet, mert számítottam rá, hogy én is tanulok belőle - rögzítettem.