Napról napra másképp gondolok az utolsó tanítási napra

Világvége selfie a Rabbiképzőn. 2020. március 11. Az utolsó tanítási óránk az Egyetemen. Éjféltől zárva vagyunk két hétig. A 6. és a 7. szigorlati tételt töltse le és olvassa el mindenki az évfolyamból a következő két hétben. Akinek kérdése van, írja meg és szükség szerint konzultálhatunk is. Megtanuljuk együtt mit jelent a távoktatás, a távmunka. Életünk a különleges jogrend korszakában remélhetőleg nem tart sokáig, és ezt is túléljük. Lehet, hogy az alkoholos kézfertőtlenítő kifogyott, de pálinkából még legyűrhetetlen készletekkel rendelkezünk, és amíg van lekvár a spájzban még főzhetünk is.

Ez egy új helyzet, és az ellenség a migránsoknál is láthatatlanabb. A kormány iránti bizalom pedig a béka segge alatt van, pedig várjuk, hogy segítsenek rajtunk, ha majd a saját bőrünkön érezzük. A kórházi fertőzésben még könnyebb hinnem, mint abban, hogy az egészségügyünk megbirkózik egy világjárvány helyi démonjával. A korona vírus is kérjen időpontot, majd cipelje magával a gyógyszereit, wc papírt és szappant a kórházi szobájába. A vírus segge alá pedig egy méretarányos deszkát is vigyen tartalékba, mert ha eltörik, az akkor lesz kicserélve, ha ezt önerőből megoldja. Én aztán tanúsíthatom.

Hat nap telt el, újra szerda van. Már nemcsak selfieként nézek a fényképre, hanem egy feje tetejére állt világ kordokumentumának is látom. Bárcsak egyszerűbb lennék, hogy ne szorongjak attól a lehetőségtől, hogy nálunk is az olasz forgatókönyv valósul meg. Nem érteném a különbséget ha valaki hirtelen kicsúcsosodásról beszél, és a járvány lapos görbéjéről. Tempora mutantur, és változunk mi is velük.

Apró dolgok adnak illékony biztonságérzetet, mint a vékonyka szájmaszk nevetséges látványa a tükörben, ahogy a szakállam kiütközik körülötte.

Ma már 50 igazolt fertőzött betegről beszélnek. Mától már a lappangási idő végét sejtik, és több száz új beteget. Melyikünk lesz köztük? Mikor?  

A kontakt órák hiánya sem két hét lesz. A kontakt is már mást jelent.

A bizonytalanság nem erősebb nálunk. A vizsgaidőszak egy jövőbeni biztosan bekövetkező esemény.