Merry Hanukka és Happy Christmas

Az egyik jó az ünnepekben, hogy van újabb indok, hogy miért eszünk nagyot és finomakat. A zsinagógai sütés-főzés előnye az a dimenzió, hogy nem két főre, kis családi méretekben készítesz valamit, hanem 20-40, akár 60 emberre tervezve. A saját konyha is kihívás, de ez mégse hétköznapi feladat, hiszen ezt kvázi hobbiból csináljuk. Nem ebből élünk. A csoda hirdetésének az egyik lehetséges útja a gyomron át vezet. A Hanukkához elsődlegesen az olajos ételek passzolnak érthetően, de hát ilyenkor már hideg is van. A nyolcadik napra pedig a hideg kirázza az embert, hogy még egy fánkot betoljon. A maceszt is meg lehet unni. Kell egy kis változatosság. Tudom, ne sírjak ehetném sprotnival is a fánkot, ha unom a lekvárt. Még ropogna is a vékonyka gerince a fogam alatt. Hideg is, esik is néha. Jól esik a nasi. Mi az, amit mégsem készítünk el feltétlen otthon olyan könnyedén. Picit lustaságból, talán mert nem megy olyan könnyen. Esetleg nem akarjuk napokig ezt enni. Egy napra kívánjuk, de akkora, hogy nyolc napra is elég lenne. Az egyik ilyen fogás a sült tök. Készen a Lehel piacon 1290 Ft/kg az ára. Ebben azért eléggé otthon vagyunk. Kakukkfűvel, rozmaringgal, vagy csak úgy natúran megsütve. Feldogoztuk már krémlevesnek, gnocchinak, kevertük karamellizált lilahagymával és chili pelyhekkel is, vagy összetörve pürének grillezett húsok mellé. A másik házi kedvencünk a sült gesztenye. Decemberben, ez még akkor is sláger, ha nem Bécsben sétálunk. Cilinderes csókák úgy csinálnak, mintha konflis kocsisok lennének, akik Stephansdom mellett gyűjtik a lócitromot, ami a pacipelenka mellé csapódott be. Óvilági kályhák tetején egy vagyonért vesztegetik hatosával, nyolcasával a marónit. Majdnem akkora lehúzás, mint az égett kürtős kalács kétezerért. A téli vásár hangulata azért mégis mindenkinek jár. Ezért is sütöttünk mi magunk gesztenyét. Megtanultuk és gyakoroljuk. Szeretjük.  Kell egy jó kapcsolat, aki bejáratos a nagybani zöldség piacra, és elszántság, hogy megveszünk egy komplett ötkilós zsákot a legjobb olasz gesztenyével tömve. Szorgos kézzel kalákában bevagdossuk, leöblítjük. Megsütjük. Figyelni is kell rá, oda ne égjen. Nem is gondolnátok, hogy milyen gyorsan elfogy öt kiló. J  Egyetek otthon ti is sült gesztenyét. Süssetek! A tejszínhabos gesztenyepüré hízlal. A sült gesztenye is, de kevésbé lesz bűntudatod.