Startol a Sziget, huszonötödjére

Indulás előtti este, kedden a Szigeten a Pink főpróba alatt az Alapító, az Utódja és a Haver már 9. alkalommal exkluzív beszélgetést szerveztek. Mi is itt vagyunk, három különböző menő szalaggal a csuklónkon. Ők ráérnek itt lenni ezen az estén, mert nem most szervezik a programot. Ha szétesnének a rendezvény alatt, azt jelentené, hogy valamit szarul csináltak. Évről évre mégis azt tapasztalom, hogy a rengeteg hibalehetőség mellett is jól csinálják. Szigetelni eleve élmény.

Premier előtt kijöttünk, látjuk az építkezés végét, kevesen vannak még itt, és többnyire józanok. Váratlan, hogy nincs még zsúfoltság. Állnak a sátrak, a színpadok, az ideiglenes utak. Még nincs por. Egy kis sár azért maradt, nagy vihar volt. Tömeg nélkül lehet látni látványelemeket, az új zöld óriáskanapét, a füstokádó PET palack sárkányt, vagy a CD lemez Ferrarit, a színes lampionokat a fákon. Érkeznek a sziget polgárai, egyensúlyozzák a bérelt kék felfújható gumimatracokat. A civil sziget lakói is beköltöztek. A 62-es sátorban ott vár az OPAI-Nyírő és a Megálló is. Kíváncsi vagyok idén merre találom a JMPOINT-ot. Már kinyitott egy halom büfé. Churros Forever! Forró a hirtelen sütött krumplipüré kolbász karamell töltelékkel. Pezseg minden.

Fénnyel kékre festett lombok alatt hallgatjuk az Alapító Gerendai Károlyt a Sziget fejlődéstörténetéről. Oldott anekdotázás, és komolyság. A háttérben még dolgoznak. A hangosítás hallhatóvá teszi őket, bár Pink is tolja hangerővel. A fotósok dolgoznak. Helye és célja van ennek a programnak is, a változás és a stabilitás PR üzenetei. 25 évesek. Ez már a 25. nyár! Eladták a cég többségi tulajdonát, a menedzsment jogokat viszont megtartották. 358 napot dolgoznak ezért a hét napért. Jobb úgy sok pénzt keresni, hogy mi (vendégek) is elégedettek vagyunk. Nem akarok személyi kultuszt építeni, de szerveztem elég rendezvényt ahhoz, hogy elismerjem, felismerjem mennyire sok, és kemény munka van ebben a rendezvényben. Nem egyszerűen a zenei programok szervezése feladat, gyakorlatilag egy egész várost felépítenek. Látványvilág és wow élmény. A működő elemek megtartása, és a megújulás aránya. Trendet követni és trendet diktálni. Tételnek lenni rengeteg bakancslistán szerte a világon. Széles a korfa. Mi visszajárók is öregedünk, mégis az átlagéletkor stabilan 23 év. A program kavalkád, részletgazdagság, és mindenekfelett a látogatók szórakoztatása hatalmas gépezetet igényel, és évek óta látom, és élvezem, hogy működik. Szerdán már telt ház lesz. Estére közel kilencvenezren buliznak már a Hajógyári Szigeten. Minden szempontból távol vagyunk gyerekkorom nyaralásaitól itt a honvédségi üdülőben ahol együtt énekeltük kisiskolásként Hernádi Judittal, és Paudits Bélával a dalszövegeiket, mikor hakniztak. Visszanézve persze király volt részt venni a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band közös koncertjén. Ma még kocsival jöttünk. Holnap már hajóval. Magyarország fesztiválhatalom, noha a hazai piac nem indokolná. A Sziget inspirációt ad, szórakoztat, élményt nyújt. Ez itt a Szabadság Szigete jó drága jegyekkel és bérletekkel, de a mi szemérmetlenségre épülő rétegjóléti diktatúránkban az Island of Freedom tényleg sziget. Ez egyértelműen egy kiszámítható, profitorientált, szórakoztató rendezvény. Itt a lányok pasizni akarnak, a pasik csajozni, és fordítva. A büfések pénzt akarnak keresni. A szervező cég is pénzt akar keresni, a zenészek szintén. Az aranyásó lányok tömörülnek a VIP szakasz felé. Lazulunk a multikultiban. Az élményekért csak ki kell nyújtani a kezünket, és kinyitni a füleinket. Például a főpróbán is, és a koncerten is hallgatni Pinket. Már ennyiből is látszik, nem egy egyszemélyes tátika show-t kapunk egy üres nagyszínpadon, mint Rihannától tavaly. A botláb sem akadály. Magas színvonalon szórakoztatnak és mi szórakozni fogunk a Szigeten. Nagy kanállal jöjjünk, hogy jobban élvezzük az életet.

A szabadság szigetén túl mégis vár minket a valóság, nemcsak a munkahelyünk reggel, hanem Magyarország, ahol velünk szórakoznak. Míg el nem mennek. Míg el nem megyünk. Kicsit felejtsük el Mordort, és a szolgáikat. A Megye itt van, itt a Szigeten.