Vájigás

Tömör tanítás stílusgyakorlatok

A coming out a rejtőzködés abbahagyása, előbújás a szekrényből. Amikor valaki nyilvánosan felvállalja, hogy ő a nekünk kortárs világban milyen szexuális beállítottságot követ. A nemzetközi coming out day-t 1988. óta ünneplik.  Bátorság, önismeret és lélekjelenlét kell hozzá, hogy valaki önmagát felvállalja. Azonban ez az előbújás nem példa nélküli a világtörténelemben.

Talán a legrégibb ismert történet, ami egyeseknek talán kiábrándító, de a szexualitáshoz semmi köze, de az identitás, a valós személyiségünk felvállalásához igen - ez József előbújása, amikor felfedi saját magát a testvérei előtt, akik előbb meg akarták ölni. Utána inkább eladták rabszolgának. A testvérek előtt, akin József olyan bosszút állt, amivel nem testileg, hanem lelkileg törte meg őket, és akik bebizonyították neki, hogy megváltoztak és érdemesek a megbocsátásra. József törleszt is, ezt nem lehet kihagyni a történetből. Bocsánat kérése fivérei felé nemcsak szavakból áll, hanem cselekvés is, megmenti a családját az éhezéstől és ők letelepedhetnek Gósen földjén.

A zsidóság felvállalása csak annak természetes, aki ebbe beleszületik és védett környezetben éli az életét. Az elmúlt kb. 80 év Magyarországon sem erről szólt. Én is azért tudtam meg, hogy zsidó vagyok, mert megkérdeztem édesanyámat, hogy én milyen nemzetiségű vagyok?

Másnap az egész általános iskolának elmondtam. Anyukám is itt tanított, és addig nem volt ez téma sem az osztályomban, sem a tágabb iskolai környezetben. Vegyes volt a fogadtatás. Szerintem anyu annyira nem örült a nyíltságomnak. Egy biztonságos világban nincs alapja, annak a szülői mondatnak, hogy „Nicht vor dem Kind.” vagyis ne a gyerek előtt. Ezért van, hogy általam ismert családok egy részében minden vasárnapi nagy családi ebéd a vészkorszakról szólt, és a tetoválásról a nagyi karján. Más családokban csak körbe járták a témát megint mások elhallgatták. Kedvenc gyerekorvosom volt Vadász Gyuri bácsi, nagyon okos vicces ember, valaha a Főnix házban lakott. Az ő története a szembesítésről és az előbújásról egy városi legenda. Hazajön a kisfiú az iskolából és elszavalja az apjának, hogy „Ergerberger Sósberger Minden Zsidó Gazember” Mondjad fiam, láttál te már élő zsidót kérdezi az apja: Nem - szól a válasz. Gyere velem – és beállnak a tükör elé, és addig vár, amíg le nem esik a fiának a tantusz.

Egy évfolyamtársam nyíltan antiszemitának definiálta önmagát, mégis lezsidózták. Cifra sztori volt, a lényeg, a srác kiborult, hogy pont őt. Nem is maradt csöndben a sértés miatt. Aztán otthon is elmesélte. Kiderült, hogy aki kapargat, az talál is. Hiába járt a piaristákhoz, a családfájának van egy szakasza, amit nem ismert. Ez megváltoztatta őt.

Bárki mondhatja, hogy ez gettó zsidó mentalitás. Azonban a túlélők bűntudata, a túlélés vágya, a Holokauszt, és 2023. október 7. is már meghatározza az identitásunkat. Ebből a helyzetből bújtak elő sokan az én generációmból. Aktív templomjáróként mai napig látom, ahogy a nálam fiatalabbak és idősebbek is előbújnak. Amikor beköltöztem az új lakásomba feltettük a mezüzét az ajtó félfájára a gangon. Másnap a szomszédom is feltette az övét. De csak két lakás van ezen a pici folyosón.

Aki békében akar lenni saját magával, keresse a gyökereit is, keresse a testvéreit. Vállalja az identitását. Legyen rá büszke, és akkor nem le, hanem felzsidózzák. Az előbújás, ahogy Józsefnek is a közösséghez, a családhoz tartozást is elhozhatja. Nem vagy egyedül.

Shabat Shalom! ?