Lech lecha szakaszáról röviden

Tömör tanítás stílusgyakorlatok

A Lech Lecha hetiszakaszát olvassuk. Mózes első könyvénél, a Beresitben járunk.

Akkor és most is háború dúlt. Nem véletlen, hogy a modern héber nyelv és a bibliai héber is ugyanazt a szót használja a háborúra milhama – מִלְחָמָ֗ה. Csatát és háborút is jelent.

Nem véletlen, hogy szent iratainkban 319-szer is említik. Milhama. Ma péntek délután már a háború 21. napja van.

A királyok háborúja. A szodomaiak fellázadtak mezopotámiai uraik ellen. Négy király öt király ellen.

Történetesen Lót Szodama és Gomorra vidékén telepedett le és akár akarta akár nem, de belesodródott saját kora háborújába.

A harcokban Szodoma és Gomorra királyai is odavesztek. Aki megmaradt az a hegyekbe menekült. A győztesek felprédálták a vidéket. Mintha egy tömörített haditudósítást olvasnánk.

A megosztott hírhez a komment:

„ Elvitték Lótot is, Abrám testvérének a fiát jószágával együtt, és elvonultak.”

„ De jött egy menekült, és hírt hozott a héber Abrámnak, aki akkor az emóri Mamrénak, Eskól és Anér testvérének a tölgyesében lakott. Ők Abrám szövetségesei voltak. ” – azért van jelentősége az ivri, a héber kifejezésnek, mert a menekülő a folyó, az Eufrátesz másik oldaláról érkezett. A menekülőt a szöveg határozott névelővel említi, talán azért, mert egyedüli túlélője volt a csatának. Talán Lót egyik embere volt, talán nem, mindenesetre Lót Szodoma környékén bevándorlónak számított. A menekülő bízhatott abban, ha talál egy másik zsidót, akkor az ő sorsa, és Lót sorsa is jobbra fordulhat.

„Amint meghallotta Abrám, hogy unokaöccse fogságba esett, fölfegyverezte háromszáztizennyolc legényét, akik a házánál születtek, és Dánig üldözte őket.

Éjszaka azután csapatokra oszlottak, szolgáival együtt rájuk támadt, megverte és üldözte őket egészen Hóbáig, amely Damaszkusztól északra van. Visszahozott minden jószágot. Visszahozta unokaöccsét, Lótot is jószágával együtt, meg az asszonyokat és a népet is.”

A Közel-keleten vagyunk ugyan, és a pontos térkép sincs teljesen párhuzamban a jelenkor háborújával. A háború borzalmai, és az emberrablások annál inkább jelentenek élő párhuzamot az aktuális hetiszakasz, a Szentírás szavai, a múlt és a jelenidő között.

Lótra és családjára is a kiszámíthatatlan várt, és mégis megmenekültek. Adjon ez is reményt a Gázába hurcoltak esetében, hogy ők is kiszabadulnak.

Hozzon ez a Szombat számukra és mindannyiunk számára békét.

Shabat Shalom!

Jó Szombatot!

שבת שלום!