Sacher a menzán, és még kóser is

A napi menü nekem jó, meg neked jó, és a harmadiknak. Óhatatlanul, még a kedvenc éttermünk fogásai is átugorhatnak menzává a fejünkben, csak a tányér össze ne törjön. Tegyük hozzá, hogy a Kosher Deli a Síp utca 12-ben viszont nem egy népkonyha. Kisebb adagszámban is főznek. Nekem mint részvényesnek, ugyanis pesti zsidó gyerekként, közgyűlési tagként a BZSH pizzériájára úgy tekintek, mintha részvényes lennék benne – jól esik, hogy jól főznek, még ha a napi menüben vigyáznak is a vonalaimra. Hetekkel ezelőtt Feleségemmel elkezdtük végigenni az étlapot. Ezt a gasztro túrát másnak is ajánlom. A tervbe az ebéd menü is illeszkedik. Szakállas csirke tuti nem lesz, tejes a konyha. Ma a napi ajánlat gomba pörkölt rizzsel és kísérőnek sacher torta volt.
Egyszerű tálalás. A rizs pereg ahogy kell. Só, fűszerek a helyükön, pont annyi amennyi kell. A gomba zamata uralkodik a paprikás alap felett nem pedig fordítva. A sacher torta viszont verte így is az egész ebédet. A cukrászdai színvonalhoz minden helyben készült süti esetében szeretnék hozzászokni. Eddig egyszer sem csalódtam. A csokoládé krém, a piskóta, a rétegeket pikáns lekvár választja el. A kemény csoki forgács hullik, ahogy a villámmal falatozom. Kalóriadús csábítás. Eredetileg nem vártam csodát a napi menüben akkor sem, ha a pizzák tésztájával jó a tapasztalatom. A shakshukában is nagyobb adagot szeretnék, de a mai menü így is meglepett. Telt ízek, finom szaft. Az ebéd akkor is megérte volna, ha nem eszem gombapörköltet, csak magában a sütit. A galérián folyamatosan nagy a forgalom, de az egyik pultnál így is találtam helyet. Olyan nagy a pörgés, hogy Ákos beugrik a pincéreknek segíteni, leszedi és letörli az asztalt. Smúzol a turista családdal, megadja kölyköknek a wifi kódot. Kanál helyett úgyis a mobillal eszik majd a levest. Nem az ő dolga, de kérem szépen a sportújságírók munkaerkölcsét tanítani kell. A menübe egy pohár ásványvizet is beépítenék, és növelném a méreteket. Legyen a menü csak ebédidőben elérhető 12:00-15:00, és kialakul majd az a törzsvendég kör, amelyik örül, hogy megfizethető áron kósert és finomat eszik. Ebéd menüben nagy a verseny, a környék tele van jobbnál jobb konyhát vezető helyekkel. Nu, de nem mindegyik kóser. Tekintsünk az ebéd menüre mi is marketing költségként. Ha tetszik, próbáljátok ki! Először tessék vacsorával indítani, az drágább! Jó szívvel ajánlom az Alfredo pizzát.